Zakład Żywienia Człowieka

Dydaktyka

Pracownicy Zakładu prowadzą wykłady, seminaria oraz ćwiczenia zawarte w standardach kształcenia dla kierunku Dietetyka na studiach pierwszego i drugiego stopnia, z następujących przedmiotów:

żywienie człowieka,
kliniczny zarys chorób,
technologia żywności i potraw,
towaroznawstwo,
dietetyka pediatryczna,
żywienie kliniczne,
edukacja żywieniowa i promocja zdrowia,
ustawodawstwo żywnościowo-żywieniowe,
organizacja i higiena pracy,
żywienie kobiet ciężarnych i karmiących,
żywienie osób w podeszłym wieku,
ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia,
żywienie w sporcie,
zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienie w szpitalach,
marketing,
klasyfikacja i charakterystyka diet,
żywność specjalna,
przechowalnictwo żywności.

Oprócz tego pracownicy Zakładu prowadzą zajęcia dydaktyczne z przedmiotu żywienie człowieka i dietetyka dla studentów wydziałów: Zdrowia Publicznego, Pielęgniarstwa, Położnictwa, Fizjoterapii oraz Higieny stomatologicznej.

Dla potrzeb dydaktycznych w Zakładzie przygotowano skrypty:

„Skrypt do ćwiczeń technologii potraw” (wydany w roku 2001, wznowiony w 2003, 2005, 2014);
„Psychogenne zaburzenia odżywiania” (wydany w 2005 roku);
„Podstawowe zasady diety w cukrzycy ciążowej” (rozdział w skrypcie);
"Rola żywienia w zapobieganiu i leczeniu wybranych chorób błony śluzowej jamy ustnej" (2009)
"Postępowanie żywieniowe w chorobach układu krążenia" (2012)

oraz monografię: "Niedożywienie związane z chorobą".

Erazma Ciołka 27, 01-445 Warszawa

228360913
d.rutowicz@gmail.com
Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.    [NIE POKAZUJ PONOWNIE]    [X]